Štrůdl je pro všechny lidi známý pojem i dezert, ale přitom na něj spousta lidí zapomíná v momentě, kdy mají hodně jablek. Jestliže byste si rádi nějaký dobrý štrůdl doma udělali, zkuste tento recept. Budete potřebovat:
Až si nachystáte veškeré suroviny, vezměte si jako první listové těsto, a to rozbalte rovnou na plech. Dále si vezměte jablka a ty můžete buď nakrájet na kostičky nebo bez slupek nastrouhat. Zpracovaná jablka dejte do mísy a přisypte k nim skořici, rozinky, oříšky a pokud budete chtít, tak i cukr.
Ti, kteří nechtějí používat klasický cukr, mohou sáhnout po sypké stévii. Tuto směs v misce zamíchejte a následně ji dejte všechnu na listové těsto. Hned poté těsto zaviňte a aby se vám při pečení štrůdl neotvíral, můžete spoje těsta přichytit párátky. Nakonec štrůdl potřete rozšlehaným vejcem. Takto připravený dezert dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 20–30 minut. Po dopečení můžete tento skvělý štrůdl posypat ještě skořicovým nebo moučkovým cukrem.
Těm, kterým babička pekla jablečný koláč, když byli malí, si jistě rádi zavzpomínají na tyto chutě a vzpomínky hned poté, co si sami doma upečou tento dezert. Zároveň je koláč vhodný pro všechny, kteří už si štrůdl vyzkoušeli a rádi by ochutnali něco nového a využili k tomu jablka. Na tento jablečný koláč budete potřebovat následující suroviny:
Náplň:
Jakmile se pustíte do přípravy tohoto receptu, vezměte si misku a dejte do ní mouku, kypřící prášek, Heru, cukr, mléko a poté vypracujte hezky hladké těsto. Toto těsto poté rozdělte na 2 stejně velké kousky. Následně si vezměte plech, na němž budete koláč péct. Plech vymažte a vysypte nebo použijte pečící papír.
Poté na plech položte první polovinu těsta, kterou je potřeba předem důkladně rozválet. Až budete mít první polovinu těsta na plechu, vezměte si jablka, oloupejte je a nastrouhejte. V misce si poté smíchejte všechny suroviny na náplň a poté tuto směs dejte na těsto na plech.
Jakmile budete mít směs rozetřenou po celém těstě, rozválejte si ještě druhou část těsta a tu položte na náplň. Nakonec koláč potřete rozšlehaným vejcem nebo rozehřátým máslem a dejte jej péct na 190 °C asi na 40 minut. Po dopečení zkontrolujte párátkem, zda už je koláč hotový a pokud ano, můžete jej posypat ještě moučkovým cukrem.
Pro ty, kteří nechtějí trávit příliš mnoho času v kuchyni, ale přesto by si rádi udělali nějaký dobrý dezert s jablky, je tento recept přímo dělaný. Budete potřebovat tyto ingredience:
Nejprve si nachystejte všechny suroviny a hned poté si vezměte k práci jablka. Ta umyjte, oloupejte a následně nastrouhejte. Do misky si dejte všechny suroviny na buchtu společně s jablky a důkladně je promíchejte. Na plech, v němž budete tuto buchtu péct, položte pečící papír a poté na něj vylijte těsto z mísy. Nakonec dejte buchtu péct asi na 190 °C na 30 minut.