Jestliže máte to štěstí, že vlastníte zahrádku nebo pozemek, na kterém máte vysazené ovocné stromy a keře, určitě už jste v této době vyzkoušeli alespoň rybíz nebo třešně. V případě, že nemáte vlastní ovoce, můžete si jej zakoupit od lidí, kteří jej nabízí ke samosběru nebo ve stánku k prodeji. Jakmile si toto ovoce donesete domů, můžete si z části udělat i ovocnou buchtu / koláč.
Třešně dozrávají od konce května až do srpna. Nyní je tedy období, kdy je může najít na stromech nebo čerstvé k zakoupení. Udělat z nich můžete i bublaninu. Pokud byste si tento recept rádi vyzkoušeli, postupujte podle tohoto návodu:
Jakmile si nachystáte všechny suroviny, můžete se pustit rovnou do práce. Bublaninu začněte dělat tak, že si vezmete misku a všechny suroviny kromě třešní smícháte v misce. Následně si vezměte hlubší plech a vyložte jej pečícím papírem.
Na plech následně vylijte těsto a posypte jej třešněmi. Takto připravenou bublaninu dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 35 minut. Po dopečení nechte vychladnout a poté můžete rovnou podávat.
Meruňky můžete ze stromů sbírat přibližně od konce července až do září. Vše záleží na tom, jaká je odrůda stromu a na jakém stanovišti je zasazen. Až budete mít meruněk dostatek, udělejte si z nich vynikající buchtu s drobenkou. Připravte si tyto suroviny:
Drobenka:
Nachystejte si všechny suroviny a poté v misce smíchejte kromě meruněk všechny ingredience na těsto. Po umíchání těsto vylijte do vyloženého plechu pečícím papírem a na těsto rozprostřete rozpůlené meruňky.
Následně si vezměte menší misku a v ní smíchejte všechny suroviny na drobenku. Tou následně posypte celý koláč a vše dejte péct na 180 °C na 30 až 40 minut. Po dopečení nechte vychladnout a poté podávejte posypané moučkovým cukrem.
Rybíz je ovoce, které roste na mnoha místech a ke svému růstu nepotřebuje příliš mnoho péče. Pokud jej někde vysadíte, nemusíte se o něj téměř vůbec starat, a i přesto bude každým rokem přinášet nové a chutné kousky ovoce. Na rybízovou buchtu budete potřebovat:
Rybízovou buchtu připravíte velmi snadno tak, že si v misce smícháte všechny ingredience kromě rybízu a poté těsto vylijete na vyložený plech pečícím papírem. Poté na těsto nasypte rybíz a pokud byste chtěli, můžete ještě udělat drobenku jako v předchozím receptu na meruňkovou buchtu. Následně dejte bublaninu péct do předem rozehřáté trouby na 180 °C a stačit bude asi 30 minut.