Pokud jste už někdy jedli linecké cukroví nebo jste jej chystali jako malé děti s rodiči / prarodiči, možná se řadíte mezi ty, kteří potají linecké těsto ujídali. Tentokrát si ale můžete linecké připravit a jíst jej, až v momentě, kdy bude upečené. Na pravé domácí linecké si připravte tyto suroviny:
Jakmile budete mít nachystány všechny potřebné suroviny, můžete se rovnou pustit do přípravy těsta. Do větší mísy si dejte mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Na toto těsto si nemusíte brát žádné kuchyňské náčiní, protože vám postačí vaše ruce. Nyní je čas na to, abyste si těsto uhnětli rukama a zpracovávali jej, dokud se všechny ingredience krásně nespojí a nevznikne vám jedna velká koule. Tu poté umístěte alespoň na 1 hodinu do lednice.
Po uplynutí 1 hodiny můžete těsto z lednice vyndat a připravit si volnou pracovní desku, váleček, mouku a vykrajovátka. Bokem si připravte také plech vyložený pečícím papírem. Z těsta si vezměte kousek, který vyválíte a poté z něj vykrajovátkem vykrajujte různé tvary. Tyto tvary vždy odložte na pečící papír na plech. Až takto zpracujete postupně celé těsto, můžete si předehřát troubu na 170 °C. Plechy s vykrájeným lineckým dejte do trouby a nechte cukroví péct asi 15 minut. Poté plech vyndejte a cukroví přendejte na rovný povrch. Takto nechte linecké do druhého dne. Následující den můžete cukroví rovnou natřít marmeládou a máte hotovo.
Pokud vám nebo vašim známým roste na zahradě ořech, který má vždy na podzim bohatou úrodu, můžete si na Vánoce udělat vanilkové rohlíčky. Abyste si je mohli připravit, nejprve si nachystejte tyto ingredience:
Zpočátku je dobré si máslo vyndat z lednice, aby stihlo trochu změknout ještě před pečením. Poté si změklé máslo nakrájejte na kostičky a dejte je do mísy, kam přidáte i všechny ostatní suroviny. Z těch vypracujte těsto rukama a až budete mít hotovo, dejte těsto na několik hodin do lednice. Jakmile uplyne pár hodin, můžete těsto z lednice vyndat.
Z těsta postupně odebírejte vždy malý kousek a z něj poté vytvarujte malou ruličku, kterou následně stočíte do tvaru rohlíčku. Hotové rohlíčky pokládejte vždy na pečící papír, který je na plechu. Až budete mít zpracované celé těsto a plechy plné rohlíčků, předehřejte si troubu na 180 °C a dejte do ní rohlíčky péct na 12 nebo 15 minut. Po upečení každý rohlíček ještě obalte v moučkovém cukru.
Většina lidí se při pečení perníčků rozčiluje nad tím, že toto cukroví nechce změknout. Většinou je to způsobeno tím, že si špatně připravili těsto nebo použili špatné suroviny. K výrobě domácích perníčků si připravte:
Těsto bude potřeba připravit ve větší misce, takže se podívejte po vaší kuchyni a jakmile ji najdete, můžete začít s přípravou perníčků. Dejte si tedy do mísy vejce, máslo, kakao, med, moučkový cukr, hladkou mouku, kypřící prášek do perníku a koření do perníku. Všechny ingredience uhněťte rukama a vypracujte těsto. To poté dejte do igelitového sáčku a nechte jej uležet přes noc v lednici.
Druhý den si těsto vyválejte a poté na něj použijte vykrajovátka, abyste získali různé tvary. Troubu si předehřejte na 175 °C a různé tvary perníčků dejte péct na plechu asi na 10 minut. Poté ještě teplé perníčky potřete rozšlehaným bílkem, což zajistí, že perníčky budou krásně lesklé. Pokud se vám bude chtít, můžete druhý den perníčky ještě dozdobit.