Většinu lidí od výroby domácí marmelády odradí to, že by tato aktivita mohla být příliš pracná. Zároveň je pro ně jednodušší si zajít do obchodu a zde si z regálu vzít 1 skleničku, za kterou poté zaplatí. I když cena této suroviny není nějak velmi vysoká, častokrát je domácí marmeláda mnohem lepší a také zdravější. Pokud si vyzkoušíte doma udělat marmeládu, jistě velice brzy přijdete na to, že se nejedná o nic pracného a že domácí suroviny vždy chutnají lépe.
Během července začínají dozrávat první meruňky, které si můžete dát k jídlu. Poté ale začínají dozrávat i ostatní plody a lidé je častokrát nestíhají sníst. V případě, že se to týká i vás nebo máte rádi meruňkovou marmeládu, vyrobte si ji podle tohoto receptu.
Na výrobu meruňkové marmelády budete potřebovat tyto suroviny:
Nejprve si připravte všechny suroviny a poté se pusťte do práce. Následně si vezměte meruňky a každou omyjte a vypeckujte. Jestliže vám to více vyhovuje, můžete meruňky i oloupat a zbavit je slupek. Následně je nakrájejte na malé kousky. Poté si vezměte větší hrnec a dejte do něj meruňky, cukr a šťávu z citronů. Přes noc nechte suroviny v hrnci a druhý den dejte hrnec na plotnu. Vše postupně začněte vařit a neustále míchejte.
Aby byla marmeláda hezky jemná, můžete k práci použít mixér. Vše vařte asi 30 až 60 minut, dokud nebude mít marmeláda hustou konzistenci. Až budete mít hotovo, vezměte si sterilované sklenice a marmeládu do nich nalijte. Nakonec sklenici zavřete víčkem a postavte ji na rovný povrch dnem vzhůru. Až sklenice vychladnou, můžete je opět otočit a uložit je na chladné místo nebo do ledničky.
Další velice oblíbenou příchutí marmelády je ta borůvková. Její příprava také není složitá, a navíc lze udělat i z mražených borůvek. V případě výroby borůvkové marmelády si připravte tyto suroviny:
Při přípravě tohoto receptu si dejte do hrnce všechny suroviny a poté je začněte vařit. Vše důkladně míchejte a vařte asi 30 minut. Po asi 30 minutách by měla být konzistence marmelády hustá. Pokud tomu tak je, můžete marmeládu přelít do sklenic, uzavřít je víčkem a poté je postavit dnem vzhůru. Po vychladnutí sklenici opět otočte a vše skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě.
Některé jahody dozrávají už během června, ale častokrát se stihnou sníst všechny. Jestliže jich ale máte stále přebytek, udělejte z nich marmeládu. Na jahodovou marmeládu budete potřebovat:
Všechny výše zmíněné suroviny dejte do hrnce a nechte je alespoň 8 hodin uležet. Poté dejte hrnec na plotnu a začněte tuto směs vařit. Při vaření byste ji měli neustále míchat a po přibližně 30 minutách budete mít hotovo. Následně marmeládu přelijte do sterilovaných sklenic, uzavřete je víčkem a sklenice položte na rovných povrch dnem vzhůru. Až marmelády vychladnou, skladujte je na chladném místě nebo v lednici.