Jak se jí kaki přezdívané Diovo ovoce?

MrOferto
Kaki ovoce, známé také jako persimon, jsou lahodné a exotické plody původem z Asie, jejichž konzumace je pro lidské zdraví prospěšná mnoha způsoby. Nejedná se pouze o sladkou a chutnou pochoutkou, která vypadá skvěle na fotkách. Kaki může přispět ke zlepšení zraku, trávení nebo třeba stavu pokožky.
Jak se jí kaki přezdívané Diovo ovoce?

Co je to kaki ovoce?

Kaki plody svou barvou a vzhledem připomínají rajčata, chuť je však sladší. Žádoucí je nechat kaki ovoce pořádně dozrát, v opačném případě je ovoce nahořklé až kyselé. Ovoce kaki pochází ze stromu známého jako Tomel japonský. Kaki strom má tendenci růst do výšky až 15 metrů. Typické jsou nahnědlé chlupaté listy a oranžové plody. Aby kaki strom plodil co nejvíce, je potřeba jej pravidelně prořezávat. Konzumovat ovoce kaki je jednoduché. Ovoce je připravené ke konzumaci, když při stlačení plodu vznikne malá prohlubeň. Čerstvé plody můžete jíst tak, že odstraníte květinový stvol a lžící vydlabete dužinu. Chuť dužiny vzdáleně připomíná meruňku. Ačkoliv se ovoce kaki řadí k exotickým zástupcům, zakoupit jej u nás lze pouze za pár korun. Často je k dostání kaki akce v letáku Kaufland, který vychází pravidelně každý týden, anebo také v letácích dalších obchodů, jako je Tesco nebo Globus.

Tipy na recepty s kaki

Konzumovat se dá kaki samotné, anebo je možné vyzkoušet nějaký kaki recept. Kaki ovoce může být chutnou součástí salátů, dezertů nebo také polévek. Nejčastěji se přidává do mrkvové polévky, případně také tykvové. Stejně tak kaki poslouží jako doplněk k sýrům nebo si udělejte vlastní džem či pomazánku. Velmi oblíbený kaki recept představuje smoothie, které je ideální jako snídaně či svačina na cesty. Pro dosažení vyvážené chuti a spousty vitamínů smíchejte kaki s jablky, pomerančem, zázvorem a citronovou šťávou. Využít se pro přípravu smoothie dá jak čerstvé, tak zmražené ovoce. Běžně se kaki ovoce využívá jako alternativa pro další podzimní druhy ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, ke kterým se taktéž velmi často vztahují akce v letáku Albert, Billa nebo Globus. Nejčastěji jsou kaki akce dostupné během podzimu, kdy je hlavní kaki sezóna.

Kaki ovoce má své místo nejen v asijské kuchyni, ale také se stává stále populárnější ingrediencí v kuchyních po celém světě. Jeho sladká chuť a jemná textura umožňují širokou škálu použití v různých receptech. Například v Mexiku se kaki často používá k přípravě sladkých dezertů nebo sorbetů. V Evropě se plody často přidávají do salátů či džemů a některé kuchyně také využívají kaki ovoce jako součást omáček. Skvělým zdrojem slev pro recepty s kaki může být Tamda leták, který se zaměřuje především na asijskou kuchyni.

Účinky ovoce kaki na lidský organismus

Kaki ovoce obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů a antioxidantů, které společně přináší různé zdravotní výhody. Vitamín A, nacházející se v kaki ovoci, je důležitý pro zdraví očí a normální fungování orgánů, mezi něž se řadí srdce, plíce, ledviny a další. Taktéž jsou plody bohaté na antioxidanty, jako je vitamín C, který pomáhá snižovat záněty a chrání tělo před poškozením volnými radikály. Díky vysokému obsahu vlákniny kaki podporuje zdravé trávení a udržuje ideální hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje ovoce kaki minerály, jako je draslík, který je důležitý pro správnou funkci svalů a nervů, nebo vápník, který podporuje zdraví kostí a zubů.

Známe je kaki pod přezdívkou "Diovo ovoce". Tento název odkazuje na Dionýsa, starověkého římského boha plodnosti a plodů země, který byl spojován s bohatstvím a hojností. Podobně jako Dionýsův symbolismus v antické mytologii i kaki představuje bohatství vitamínů, minerálů a dalších živin, které přináší prospěch lidskému tělu.

« Přírodní pleťové vody, které si můžete vyrobit doma 2 způsoby, jak připravit velikonočního beránka »