Na přípravku beránka s tvarohem budete potřebovat:
Jakmile si nachystáte všechny suroviny, můžete se pustit do přípravy beránka. Dejte si do větší misky mouku, prášek do pečiva a sůl. Do další velké misky dejte vejce a oba cukry. Vejce s cukry vyšlehejte tak, aby vznikla pěna. Do pěny dejte ještě tvaroh, citronovou kůru, tuzemák a znovu vyšlehejte. K pěně nakonec přisypejte suchou směs a postupně zpracujte rukama těsto.
Poté, co si vytvoříte těsto, sáhněte po formě na beránka. Vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Do spodního dílu nalijte připravené těsto, a nakonec formu uzavřete druhým dílem. Formu následně vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 45 minut. Nakonec beránka pořádně pocukrujte.
Jestliže si chcete udržet štíhlou figuru nebo jednoduše nemáte rádi příliš sladké pokrmy, můžete si beránka udělat i o něco zdravějšího. Na jeho přípravu budete potřebovat:
Tohoto beránka začněte připravovat tak, že bílky oddělíte od žloutků. Bílky si dejte do misky a přidejte k nim špetku soli. Nakonec bílky se solí vyšlehejte a poté dejte stranou. Následně si vezměte větší misku a prosejte do ní celozrnnou špaldovou mouku, prášek do pečiva a vše zamíchejte.
Do třetí misky si dejte žloutky s medem, vyšlehejte je do světlé pěny a přilijte k moučné směsi. Výslednou směs důkladně promíchejte, přilijte mléko a opět promíchejte. Poté přidávejte postupně sníh a zapracujte jej do těsta. Až budete mít vše smíchané, přesuňte těsto do beránka a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 175 °C asi na 55 minut.